Registerhållaren 2017 10 13

Bästa användare!

Jag vill börja med att tacka alla som ute i landet så hängivet och kompetent arbetar med kvalitetsutveckling och registerfrågor lokalt och regionalt för patienter med sjukdomar i thyroidea, parathyroidea och binjurar.

1. Årsrapporten 2017 finns nu tillgänglig på hemsidan www.sqrtpa.se. Sprid den på era kliniker och sjukhus!

2. Täckningsgraden för thyroideakirurgi närmar sig nu 100 % vilket är fantastiskt och visar att det verkligen går att bedriva ett förbättringsarbete.

3. Plattformsbytet har varit stimulerande men inneburit en hel del arbete. Tyvärr har fokus fram till nu legat på driftsäkerhet, konsolidering och korrigering av buggar vilket inneburit att t e x utdata ännu inte kunnat förbättras. Under HT 2017 och VT 2018 kommer dock stora förändringar att ske. Tanken är både fler standardrapporter men även möjlighet för den enskilde användaren att lokalt skapa rapporter utifrån önskemål via verktyget Power BI.

4. Binjuredatabasen har under flera år varit under översyn och vi närmar oss nu en situation där en förändring och förenkling kan komma till stånd. Jag räknar med att under VT 2018 kan sjösätta en ny modul som är mer lättarbetad.

5. Den nationella statliga satsningen på kvalitetsregister i Sverige är nu slut och de ekonomiska förutsättningarna för kvalitetsregister i Sverige from 2018 är mycket osäkra. Det kommer att bli mindre resurser och möjligheten att göra stora förändringar de närmsta åren kommer att vara begränsade.

6. Tveka inte att höra av er till mig eller Penny Lindegren vid frågor eller synpunkter på hemsida, plattform och är det något ni vill diskutera på användarmötet hör av er till mig eller Penny.

Väl mött på Användarmötet 7-8 december i Stockholm.

Erik Nordenström

Registerhållare SQRTPA